Scheiden heeft financiële gevolgen, óók voor jouw pensioen.
In de Wet is geregeld dat je het ouderdomspensioen, dat tijdens het huwelijk is opgebouwd,
moet verdelen tussen jou en jouw ex partner. Deze verdeling wordt pensioenverevening genoemd.
Als je niets afspreekt, gaat de Wet ervan uit dat je 50/50 hebt verevend. Een andere verhouding mag je ook afspreken, maar dan moet hierover wel iets in het convenant worden vermeld.
Dit recht op pensioen is overigens een voorwaardelijk recht. Dit houdt in dat je ex-partner wel in leven moet zijn op pensioendatum, anders vervalt jouw recht.
Vind je die voorwaardelijkheid niet prettig, dan zou je in plaats van pensioenverevening kunnen kiezen voor conversie. Hierbij krijgen jullie allebei een zelfstandig recht op het (ouderdoms)pensioen en ben je niet meer afhankelijk van (de pensioendatum van) jouw ex-partner.
Het is aan te raden om in ieder geval binnen twee jaar na scheiding de pensioenuitvoerders op de hoogte te brengen van de gemaakte afspraken. Dit zorgt er namelijk voor dat ieder van jullie tezijnertijd rechtstreeks van de pensioenuitvoerder het pensioen ontvangt. Meldt je niet binnen twee jaar, dan dient jouw ex jouw deel van zijn/haar pensioen aan jou over te maken.
Op dit moment ligt er een wetsvoorstel (per 2022) om de regels voor verdeling van pensioen bij scheiding te veranderen. In dit voorstel wordt Conversie het uitgangspunt. Wil je liever kiezen voor verevening, dan kan dat nog steeds, maar dan moet je hier zelf afspraken over maken.
Wil je meer weten over pensioen en scheiding? Neem gerust contact met me op. Ik help jullie graag!
Neem contact op.
Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.
Liever een intake gesprek?
Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.