Dit werd van de week bij mij aan tafel verteld door een verdrietige moeder.
Jullie echtscheiding is pas officieel wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Tot dat moment zijn jullie op grond van de wet dus nog erfgenaam van elkaar.
Wanneer er een testament is, kan dat anders zijn. Veelal staat er namelijk een echtscheidingsclausule in het testament. Deze clausule houdt in dat de partner alleen erft als er ten tijde van het overlijden geen verzoek tot echtscheiding is ingediend.
In geval van een testament is het overigens altijd aan te raden om deze even opnieuw onder de loep te nemen. Voldoet de inhoud van jouw testament na de scheiding nog wel aan jouw wensen?
Of misschien zijn er juist wel zaken die na jullie scheiding middels een testament geregeld dienen te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat jouw ex nog wel de wettelijk vertegenwoordiger van jullie kinderen kan zijn en zo via een omweg toch toegang heeft tot jouw nalatenschap.
Het is heel belangrijk om tijdens de scheidingsprocedure ook bij het risico van overlijden stil te staan. De inkomenspositie van jouw ex kan aanzienlijk wijzigen op het moment dat jij zou komen te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan de alimentatie (kinder- en, indien van toepassing, ook partneralimentatie), die wegvalt. Hoe ziet de inkomenssituatie van jouw ex (en indirect jouw kinderen) eruit, wanneer jij zou komen te overlijden? Is jouw ex zelf in staat deze inkomensterugval op te vangen? Of dient er wellicht aanvullend iets geregeld te worden?
Genoeg punten om te bespreken! Doe er je voordeel mee door je goed te laten informeren!
Neem contact op.
Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.
Liever een intake gesprek?
Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.