Als je gaat samenwonen is het verstandig om ook een samenlevingscontract op te laten maken door de Notaris. Maar is daarmee alles geregeld?
Een samenlevingscontract is een officieel document, opgemaakt door de notaris, waarin jullie kunnen laten vastleggen welke bezittingen van jullie samen zijn en welke van jou alleen.
Dit geldt overigens ook voor de (studie)schulden.
Ook kan je afspraken maken over hoe je de kosten van de huishouding met elkaar gaat delen. Wie betaalt wat aan gas, water en licht en de boodschappen?
Wil je dat jouw partner ook opgenomen wordt in jouw pensioenregeling? Ook dan biedt een samenlevingscontract uitkomst!
Dat wat je niet kunt regelen in een samenlevingscontract is het benoemen van jouw partner tot jouw erfgenaam. Daar is een testament voor nodig, welke de notaris voor jou op kan stellen.
Redenen genoeg dus om een samenlevingscontract op te laten stellen als jullie gaan samenwonen!
Tip: Als jullie samen een huis gaan kopen, laat dan ook in het samenlevingscontract vastleggen hoe jullie dit bij aankoop hebben geregeld (wie heeft wat geïnvesteerd?) en hoe jullie de aflossingen wensen te verdelen.
Ik kom in mijn praktijk nog wel eens tegen dat dit niet is vastgelegd en dat kan voor veel discussie zorgen op het moment dat jullie relatie het niet zou redden.
Overigens hoeft het beëindigen van een samenlevingscontract niet via de notaris. Dit kunnen jullie ook middels een brief naar elkaar doen of simpelweg de samenleving beëindigen. Vaak staat over de wijze van beëindiging wel iets opgenomen in het samenlevingscontract.
Vragen over hoe een en ander in zijn werk gaat? Neem gerust contact op!
Neem contact op.
Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.
Liever een intake gesprek?
Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.